نگاهی عمیق تر به تعریف مفهوم شهر الکترونیک

شهر الکترونیک شهری متصل به شبکه و مجهز به پلتفرم های فناورانه برای مدیریت اطلاعات و ارتباطات است. این پلتفرم ها قابلیت های اینترنت اشیا را فعال کرده امکان پردازش مقدار زیادی داده و اطلاعات برای ارائه خدمات جدید به ساکنان مناطق شهری و همچنین عملکردهای جدید برای مدیریت محیط شهری را فراهم می کنند.

در شهر الکترونیک، امور شهروندان از جمله خدمات دولتی و سازمانهای بخش خصوصی بصورت آنلاین، شبانه روزی و تمام روزهای هفته با کیفیت بالا و ایمنی بالا  انجام می شود. ارائه این خدمات با استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و کاربردهای آن صورت می گیرد.

استفاده از وب در بخش خصوصی و بخش دولتی، شبکه های اجتماعی و سایر وسایل ارتباطی، ارائه خدمات الکترونیک و در دسترس بودن اطلاعات آنلاین غنی و به روز از محرک اصلی اجرای یک شهر الکترونیک است. شهر الکترونیک، شهری است که قادر به بهره برداری از تمام ابزارها و دستگاه های فناوری اطلاعات و ارتباطات برای ایجاد فضای شهری مجازی است. شهر الکترونیک بر اساس فناوری اطلاعات و ارتباطات بنا شده است. این بدان معناست که جنبه های اصلی شهر الکترونیک، به موارد زیر توجه دارند:

  •         انتشار آنلاین اطلاعات غنی و به روز.
  •         استفاده از رسانه های اجتماعی یا سایر رسانه های ارتباطی، برای ارتباط مردم با یکدیگر و همچنین ایجاد گفتگوی بین شهروندان و ادارات دولتی
  •         ارائه خدمات الکترونیکی توسط آژانس های دولتی و نهادهای خصوصی و شرکت ها.
  •         فراگیر بودن اطلاعات ، ارتباطات و خدمات ، به لطف فناوری تلفن همراه.

مولفه های شهر الکترونیک

 

یک مولفه اصلی در یک شهر الکترونیک، زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، به ویژه اتصال به اینترنت مبتنی بر باند پهن است. این زیرسخت، محرک اصلی پیاده سازی شهر الکترونیک است. با این حال ، سایر جنبه ها نیز مهم هستند ، به عنوان مثال:

انتشار و استفاده از دستگاه های هوشمند در میان شهروندان ؛

  • اتصال با سرعت بالا ؛
  • پردازش ابری؛
  • داده های با منبع باز ؛
  • امنیت و انعطاف پذیری سیستم.

برخی از این مولفه ها به لطف همکاری بین مدیریت دولتی و بنگاه ها تحقق می یابد. یک شهر سیمی نیاز به یک پروژه جامع دارد که بتواند از استراتژی و سرمایه گذاری طولانی مدت پشتیبانی کند.

 

یکی دیگر از مولفه های مهم شهر دیجیتال مردم هستند. در واقع ، زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات به تنهایی برای پشتیبانی از اجرای شهر الکترونیک کافی نیست و شهر الکترونیک نیازمند مشارکت شهروندان است. شهروندان باید در ارتباطات، پردازش داده ها، استفاده از اطلاعات و خدمات الکترونیکی مشارکت داشته باشند. به همین دلیل ، یک شهر دیجیتال باید شامل شهروندان الکترونیک، هوشمند، متصل و درگیر باشد که بتوانند از مزایای این استراتژی شهری بهره مند شوند.

شهر دیجیتال اصلی ترین ابزار ارائه خدمات الکترونیک از مدیریت دولتی به شهروندان با هدف کاهش هزینه خدمات و بهبود کیفیت و اثربخشی خدمات است ، هم با این حال ، اجرای کامل استراتژی دولت الکترونیک با چندین مانع قوی مانند شکاف دیجیتال ، کمبود بودجه عمومی ، نبود فرهنگ دیجیتال در مدیریت دولتی مواجه است. دولت باید آمادگی ارگان های عمومی و کارمندان بخش دولتی را برای موفقیت در استراتژی شهر الکترونیک افزایش دهد [32].

ابعاد قبلی شهر دیجیتال در نگاه اول نسبت به ابعاد شهر هوشمند کاملاً متفاوت است. با این حال ، شهر هوشمند و شهر دیجیتال اغلب دو صورت یک سکه هستند ، همانطور که در پاراگراف بعدی توضیح داده شده است

ضرورت شهر الکترونیک

عدم تناسب ظرفیت شهر با جمعیت آن و  انجام میلیون ها سفر روزانه در شهر که تعداد زیادی از آنها غیر ضروری است موجب شده است شهرها با مشکلات ترافیکی و ترافیک های سنگین در معابر مواجه شوند. همچنین زمان زیادی از شهروندان در ترافیک و آلودگی هوا صرف می شود. این عوامل موجب بروز  مشکلات و اختلالات در شهرهای بزرگ شده اند.  کارشناسان و محققان مسائل شهری بر این باورند که تحقق شهر الکترونیک، یکی از راه های اساسی برای برون رفت از این شرایط آشوب است. با شهر الکترونیک برخی از مشکلات مربوط به ترافیک ترافیک، آلودگی هوا و مدیریت زمان سفر تحقق می یابد.

سه شاخص در اجرای شهر الکترونیک وجود دارند که عبارتند از: سیاسی ، فنی و سازمانی. شاخص هاي سياسي به اقدامات سياستگذاري كلان، استراتژي سازي، منشورهاي شهروندي ، مديريت و بوروکراتيک شهر ، همراه با توسعه اطلاعات جامعه توجه دارند. در مورد شاخص های فنی لازم است که شهرداری ها بر ایجاد ارتباطات الکترونیک بین سازمان ها ، تسهیل ارتباطات اینترنتی و ایجاد روابط منسجم بین سازمان های مرتبط تمرکز کنند. در شاخص های سازمانی ، اگر شهر را یک سازمان عظیم فرض کنیم ، شهروندان مانند مشتری خواهند بود و باید در مرکز توجه باشند. شهر الکترونیک خدماتی را فراهم می کند که رفع نیازهای شهروندان را تسهیل می کند.

هدف توسعه شهر الکترونیک

هدف اصلی شهر الکترونیک ارائه خدمات با کیفیت بالا و قیمت مناسب برای تمامی شهروندان است. برخی از اهداف شهر الکترونیک عبارتند از: ایجاد محیطی مناسب برای ارتقا سطح زندگی ، تجارت ، فراهم آوردن فضای دسترسی آنلاین به داده ها و تاسیسات شهری، بهبود کمی و کیفی خدمات شهر، رشد تولید ناخالص داخلی و افزایش درآمد و هماهنگی کلیه ادارات شهرستان و همچنین صرفه جویی در هزینه ها. بنابراین ، می توانیم مزایای شهر الکترونیک را به صورت زیر دسته بندی کنیم:

  •         ارائه خدمات اینترنتی با کیفیت بالا برای شهروندان با سرعت بالا (ایجاد زیرساخت مناسب جهت اتصال به اینترنت و شبکه جهانی)
  •         بهبود کیفیت زندگی با تسهیل فعالیت های شهری (فعالیت های مربوط به زندگی در شهر) و وضعیت اقتصادی شهر که موجب به بهبود زندگی در شهرها و آگاهی عمومی از کیفیت ها و فرآیندهای شهری می شود
  •         تعریف ارتباطات شهری توسط فناوری اطلاعات و الکترونیکی کردن آنها که منجر به ارائه خدمات یک مرحله ای می شود. در نتیجه ، نیازی به مراجعه مکرر و بعدی به دفاتر و سازمانهای مختلف نخواهد بود.
  •         بهبود ارتباط بین سازمانها و ارگانهای مختلف شهر به صورت الکترونیکی. تسهیل ارتباط از طریق اینترنت و زیرساخت های ایجاد شده توسط شهرداری ها.
  •         دسترسی به اتصال بین شهروندان، شهرداری ها و مسئولان دولتی برای حل مشکلات شهرها و حل سریع مشکلات شهری

الزامات شهر الکترونیک

برای ایجاد شهر الکترونیک سه مولفه لازم است:

  1.     دولت الکترونیک

دولت الکترونیک شامل چهار جنبه اساسی از: دولت و مردم ، دولت و بخش خصوصی ، دولت و کارمندان ، دولت و بخشهای دیگر است. دولت الکترونیک روشی است که دولت ها از فناوری های جدید به منظور ایجاد دسترسی به اطلاعات ، خدمات دولتی ، بهبود کیفیت آنها و ایجاد فرصت هایی برای شرکت در برخی از رویدادها استفاده می کنند. هدف فناوری اطلاعات و ارتباطات بهبود کارایی ، تأثیر ، وضوح اطلاعات و مبادله پول و اطلاعات بین ایالتی و داخلی سازمانها ، دولت و شهروندان ، بخش دولتی و خصوصی دولت الکترونیک است که این مهم  در شهر الکترونیک تحقق می یابد.

  1. تجارت الکترونیک

در دنیای امروز ما با حجم عظیمی از معاملات الکترونیک روبرو هستیم و تجارت الکترونیک جزئی جدایی ناپذیر از دنیای الکترونیک است. امروزه فروشگاه های بزرگ محصولات خود را از طریق اینترنت به راحتی می فروشند و شرکت ها مبادلات گسترده خود را در اینترنت سازمان می دهند.  در شهر الکترونیک امروزه شعب تجارت الکترونیک چنان گسترده هستند که شرکت ها در زمینه های بین المللی کار می کنند. سرمایه گذاری ، بازاریابی الکترونیک ، پرداخت های الکترونیک ، فروشگاه های آنلاین ، بازارهای بزرگ حراج ، همه فقط بخشی از دنیای گسترده تجارت الکترونیک را شامل می شود.

به طور کلی ، دنیای امروز با گسترش چشمگیر تجارت الکترونیک و جایگزینی پول الکترونیک به جای پول کاغذی روبرو است. از جمله مزایای تجارت الکترونیک و پول دیجیتال می توان به صرفه جویی در وقت ، تجارت سریع و کاهش هزینه های چاپ و غیره اشاره کرد.

  1. آموزش الکترونیک

آموزش مهمترین اهرم افزایش اثربخشی موفقیت اقتصادی و رشد نیروی کار  در شهر الکترونیک است. در آموزش الکترونیک ، شرکت ها ، روشنفکران ، مربیان و معلمان می توانند با هم همکاری کنند. هرچه تکنسین و معلمان وقت بیشتری داشته و بیشتر با هم کار کنند ، استعدادهای دانش آموزان بیشتر شکوفا می شود. بدون در نظر گرفتن زیرساخت های یادگیری مجازی و اهداف آن ، نمی توان امیدوار به پیاده سازی و اثربخشی آن در شهر الکترونیک بود. دولت ها قبل از تصمیم گیری لازم است زیرساخت ها را بشناسند و سپس آنها را در رابطه با اهداف آموزش یادگیری مجازی پیاده سازی کنند.

مزایای شهر الکترونیک

از آنجا که در شهر الکترونیک بیشتر کارهای روزمره مردم با استفاده از فناوری اطلاعات به صورت الکترونیک انجام می شود ، بنابراین مزایای بسیاری را به دنبال خواهد داشت که برخی از آنها شامل موارد زیر است:

  •         ارائه خدمات اینترنتی با کیفیت بالا و پرسرعت به شهروندان
  •         ارائه کانالهای آموزشی مختلف و محیط یادگیری مادام العمر
  •         بهبود کیفیت زندگی مردم در 
  •         ارائه خدمات یک مرحله ای به شهروندان
  •         تقویت رقابت تجاری شهر و ایجاد فرصت های شغلی بیشتر با تجارت الکترونیک
  •         ارتباط بهتر سازمانهای مدنی مختلف
  •         دسترسی 24 ساعته به خدمات شهری در  در شهر الکترونیک
  •         افزایش مشارکت عمومی در امور  در شهر الکترونیک
  •         کاهش ترافیک شهر به دلیل استفاده از اینترنت در فعالیت های شهری شهروندان
  •         کاهش آلودگی هوا با کاهش ترافیک شهر
  •         همسویی سرمایه گذاری ها با نیازهای شهروندان  در شهر الکترونیک
  •         تسریع در رفع مشکلات شهری و ارتباط مستقیم مقامات شهرداری با شهروندان
  •         صرفه جویی در وقت و انرژی  در شهر الکترونیک
  •         پرهیز از سرمایه گذاری بیشتر روی روشهای قدیمی کنترل شهر
  •         ایجاد زیرساخت های مورد نیاز برای پیشرفت های آینده شهر
  •         کاهش فساد اداری در شهر الکترونیک
  •         کاهش مقررات در فعالیتهای  شهر الکترونیکبا استفاده از یک سیستم اطلاعاتی جامع
  •         افزایش سطح آگاهی عمومی 
  •         ایجاد درآمد ثابت شهری با ایجاد سیستم گردش پایدار و جامع پول
  •         بهبود مدیریت و نظارت بر واحد شهری در شهر الکترونیک

 

دیدگاه خود را بگذارید